Sports Gk Questions

By निशा ठाकुर

Published on:

Boost your sports knowledge with our comprehensive collection of Sports GK Questions. Perfect for quiz enthusiasts and competitive exams, this guide covers all major sports.

विषय सूची

1.  For which game Tiger Woods is famous ?

A.  Basketball
B.  Football
C.  Golf
D.  Pole-vault

Correct Answer:-C ( Golf )
Description:-  Eldrick Tont “Tiger” Woods is an American professional golfer whose achievements to date rank him among the most successful golfers of all time. Formerly the World No. 1, he was the highest-paid athlete in the world according to Forbes for several years. Woods has broken numerous golf records. He has been world number one for the most consecutive weeks and for the greatest total number of weeks of any other golfer. He has been awarded PGA Player of the Year a record ten times, the Byron Nelson Award for lowest adjusted scoring average a record eight times, and has the record of leading the money list in nine different seasons. He has won 14 professional major golf championships, the second highest of any player (Jack Nicklaus leads with 18), and 74 PGA Tour events, 2nd all time behind Sam Snead.


2.  What is width of goal post in the game of football ?

A.  20 feet
B.  22 feet
C.  24 feet
D.  26 feet

Correct Answer:-C ( 24 feet )
Description:-  In football, the goal structure is defined as a frame 24 feet (7.32 m) wide by 8 feet (2.44 m) tall. In most organized levels of play a net is attached behind the goal frame to catch the ball and indicate that a goal has been scored; however, the Laws of the Game do not mandate the use of a net and only require that any net used should not interfere with the goalkeeper. The goal structure in field hockey is 3.66 metres (12.0 ft) wide by 2.14 metres (7.0 ft) tall. In ice hockey, the goal structure is a frame 4 feet (1.2 m) tall and 6 feet (1.8 m) wide with a net attached.


3.  Who is the Tennis star to become World No. 1 seed at the youngest age?

A.  Steffi Graf
B.  Monica Seles
C.  Chris Evert
D.  Martina Hingis

Correct Answer:-D ( Martina Hingis )
Description:-  Martina Hingis is a Swiss former professional tennis player who spent a total of 209 weeks as World No. 1. She won five Grand Slam singles titles (three Australian Opens, one Wimbledon, and one US Open). She also won nine Grand Slam women’s doubles titles, winning a calendar year doubles Grand Slam in 1998, and one Grand Slam mixed doubles title. Hingis set a series of “youngest-ever” records before ligament injuries in both ankles forced her to withdraw temporarily from professional tennis in 2002 at the age of 22. In 1996, Hingis became the youngest Grand Slam champion of all time, when she teamed with Helena Suková at Wimbledon to win the women’s doubles title at age 15 years and 9 months.


4.  Nine timeWimbledon Champion of Women’s Singles Match in Tennis is :

A.  Mary Joe Fernandaz
B.  Jana Novotna
C.  Iva Majoli
D.  Martina Navrotilova

Correct Answer:-D ( Martina Navrotilova )
Description:-  Martina Navratilova is a retired Czech American tennis player and coach, and a former World No. 1. Billie Jean King said about Navratilova in 2006, “She’s the greatest singles, doubles and mixed doubles player who’s ever lived.” Navratilova won 18 Grand Slam singles titles, 31 major women’s doubles titles (an all-time record), and 10 major mixed doubles titles. She reached the Wimbledon singles final 12 times, including nine consecutive years from 1982 through 1990, and won the women’s singles title at Wimbledon a record nine times. She and King each won 20 Wimbledon titles, an all-time record. Navratilova is one of just three women to have accomplished a career Grand Slam in singles, women’s doubles, and mixed doubles (called the Grand Slam “boxed set”) a record she shares with Margaret Court and Doris Hart. She holds the open era record for most singles titles (167) and doubles titles (177). She recorded the longest winning streak in the open era (74 consecutive matches) and three of the six longest winning streaks in the women’s open era.


5.  Leander Paes and Mahesh Bhupathi won two doubles Grand Slams in 1999. Which were they?

A.  Australian Open and French Open
B.  French Open and Wimbledon
C.  Wimbledon and Australian Open
D.  U.S. Open and French Open

Correct Answer:-B ( French Open and Wimbledon )
Description:-  The doubles team of Paes and Bhupathi grew stronger in 1998, reaching the semifinals of three Grand Slams, the Australian Open, the French Open, and the US Open. In 1999, the duo reached the finals of all four Grand Slams, winning Wimbledon and the French Open, thus becoming the first Indian pair to win a doubles event at a Grand Slam. Paes also teamed up with Lisa Raymond to win the mixed doubles event at Wimbledon. The year also marked his ascent to the no. 1 ranking in doubles.


6.  Who created a world record for the maximum number of dismissals in Test Cricket as a Wicket Keeper?

A.  Alan Knott
B.  Rodney Marsh
C.  Ian Healy
D.  Moin Khan

Correct Answer:-C ( Ian Healy )
Description:-  Ian Andrew Healy is a former cricketer who played for Queensland and Australia. By the time of his retirement, Healy held the world record for most Test dismissals by a wicket-keeper. On 4 October 1998, Healy broke Rod Marsh’s world record of 355 dismissals when he caught Wasim Akram from the bowling of Colin Miller, during the first Test against Pakistan at Rawalpindi. It was his 104th Test compared with Marsh’s 96 Tests. Healy ended with 395 dismissals from 119 Tests. This tally was subsequently overtaken by South African wicketkeeper Mark Boucher (in his 103rd test, 16 fewer than Healy) and other Australian wicketkeeper Adam Gilchrist in his 96th test which was his last. Boucher is currently the world record holder. Note : On October 3, 2007, South African wicketkeeper Mark Boucher went past Australia’s Ian Healy’s 395 dismissals (366 catches, 29 stumping). With 134 stumping to his name, Former Indian captain MS Dhoni now holds the world record for affecting the most number of stumping in international cricket.


7.  Who was the ‘man of the series’ at the four-nation ODI LG Cup, 1999 tournament held at Nairobi?

A.  Sourav Ganguli
B.  Lance Klusener
C.  Lance Gibbs
D.  Vijay Bharadwaj

Correct Answer:-B ( Lance Klusener )
Description:-  The LG Cup 1999–2000 was a four team cricket ODI tournament held in Kenya. After the round robin stage, the final took place between South Africa and India. Despite only making his international debut in India’s opening game of the tournament, Vijay Bharadwaj won the man of the series award. Vijay Bharadwaj was first called up to the Indian national team in the 1999–2000 season after an impressive season in Indian domestic cricket in which he scored more than 1000 runs. He made his ODI debut in the LG Cup in Nairobi and initially impressed with his bowling in particular where he got 10 wickets at an impressive average of 12.20 and also scoring 89 crucial unbeaten runs lower down the order, all through the tournament. However, poor performances in the following Test and ODI matches against New Zealand saw him dropped from the front.


8.  A winner of three gold and one silver medals at the 1998 Olympics, was a living legend until September 1998 when she died at the young age of 38. Who is this athlete?

A.  Dotorez Florence Griffith
B.  Florence Griffith Joyner
C.  Jackie Joyner Kersee
D.  None of the above

Correct Answer:-B ( Florence Griffith Joyner )
Description:-  Florence Griffith-Joyner, also known as Flo-Jo, was an American track and field athlete. She is considered the “fastest woman of all time” based on the fact that the world records she set in 1988 for both the 100 metres and 200 metres still stand and have yet to be seriously challenged. She died in her sleep as the result of an epileptic seizure in 1998 at the age of 38.


9.  Who is the athlete who set the maximum number (6) of the world records in a span of 45 minutes?

A.  Michael Johnson
B.  “Jesse” (John Cleveland) Owens
C.  Florence G. Joyner
D.  Carl Lewis

Correct Answer:-B ( “Jesse” (John Cleveland) Owens )
Description:-  Jesse Owens, the son of a sharecropper and grandson of a slave, achieved what no Olympian before him had accomplished. His stunning achievement of four gold medals at the 1936 Olympic Games in Berlin has made him the best remembered athlete in Olympic history. Jesse gave the world a preview of things to come in Berlin, while at the Big Ten Championships in Ann Arbor on May 25, 1935, he set three world records and tied a fourth, all in a span of about 45 minutes. He became the first American in Olympic Track and Field history to win four gold medals in a single Olympiad by winning four gold medals: 100 meter dash in 10.3 seconds (tying the world record), long jump with a jump of 26′ 5 1/4″ (Olympic record), 200 meter dash in 20.7 seconds (Olympic record), and 400 meter relay (first leg) in 39.8 seconds (Olympic and world record).


10.  Who is the goal-keeper who played in five Football World Cup tournaments?

A.  Antonio Carbajal
B.  Gerd Muller
C.  Lothar Matthaeus
D.  Bryan Robson

Correct Answer:-A ( Antonio Carbajal )
Description:-  Antonio Félix “Tota” Carbajal Rodríguez is a Mexican former football goalkeeper. He was also called “El Cinco Copas”, in reference to his record of five World Cups played. One of the greatest players of all time to come from Mexico, Carbajal made his international debut in the Maracana Stadium in Rio de Janeiro on June 24, 1950 against World Cup hosts Brazil. He was the youngest goalkeeper to play in that tournament, where he saw action in Mexico’s three matches. He appeared in one match at the 1954 World Cup and in three at the 1958 tournament; at the 1962 World Cup in Chile, he became the first footballer ever to appear in four World Cups, also helping his team win its first ever World Cup match when they defeated Czechoslovakia 3-1 in the first round. Four years later Carbajal established another mark with his fifth World Cup appearance. That record was equalled by German player Lothar Matthäus in 1998.


11.  Who won the gold medal in football at the Sydney Olympics 2000 ?

A.  Italy
B.  Cameroon
C.  South Korea
D.  Columbia

Correct Answer:-B ( Cameroon )
Description:-  The football tournament at the 2000 Summer Olympics started on 13 September. The Gold Medal match took place between Cameroon and Spain on September 30, 2012. Cameroon eventually won the gold medal on the basis of penalty shoot-out (5-3) after both the teams were locked at 2-2 at the end of the match. Note : Neymar scored the winning penalty as hosts Brazil beat Germany 5-4 on penalties in Rio-2016 to win their first men’s Olympic football gold medal.


12.  Who won the gold medal for 400 metres run at two consecutive Olympic Games ?

A.  Michael Johnson
B.  Carl Lawis
C.  Alvin Harrison
D.  Gregory Haughton

Correct Answer:-A ( Michael Johnson )
Description:-  Michael Johnson currently holds the world and Olympic records in the 400 m . He formerly held the world and Olympic record in the 200 m, and the world record in the indoor 400 m. He also currently holds the world’s best time at the 300 m. He is the only male athlete in history to win both the 200 meter dash and 400 meter dash events at the same Olympics, a feat he accomplished at the 1996 Summer Olympics in Atlanta. Johnson is also the only man to successfully defend his Olympic title in the 400 m in the 2000 Sydney Olympics.


13.  What is the age from which certain category of sports persons winning gold medals at international level are entitled to receive pension ?

A.  30
B.  40
C.  50
D.  60

Correct Answer:-A ( 30)
Description:-  The government of India launched the Sports Fund for Pension to Meritorious Sportspersons in 1994. Under the scheme, pension is given to sportspersons, who win medals in the Olympic Games and gold medals in Asian games. While Olympic medalists are given pension @ Rs. 2000/per month, gold medalists of Asian games are given pension @ Rs. 1500/ per month. Pension is given from the age of 30 till life. The scheme is being operated through the Life Insurance Corporation of India.


14.  Which country won the World Junior Hockey Championship in 2001?

A.  Pakistan
B.  Spain
C.  Germany
D.  India

Correct Answer:-D ( India )
Description:-  India was the men’s junior hockey World champions. They rode on a fine hat-trick by Sydney Olympian Deepak Thakur to convincingly beat Argentina 6-1 in the final and claim the title in the seventh edition of the tournament in Hobart, Australia. Following the 2-2 draw, when the India and Argentina met in their first match of the second round, much was expected in the final. However, once the Indians established a 3-1 lead by the 44th minute, the result for a foregone conclusion. Germany won the bronze medal after trouncing England 5-1 in an earlier match. For Indian hockey, it was the first major accolade since winning at the 1975 World Cup in Kuala Lumpur and the 1980 Moscow Olympics. Note : The 2016 Men’s Hockey Junior World Cup was the 11th edition of the Hockey Junior World Cup for men, an international field hockey tournament. It was held in Lucknow, India from 8–18 December 2016. A total of sixteen teams competed for the title. Host nation India won the tournament for the second time after defeating Belgium 2–1 in the final. Germany won the third place match by defeating Australia 3–0.


15.  Who won the Gold Medal in football at the Sydney Olympics, 2000?

A.  Brazil
B.  France
C.  Cameroon
D.  Spain

Correct Answer:-C ( Cameroon )
Description:-  The Gold Medal match took place between Cameroon and Spain on September 30, 2012. Cameroon eventually won the gold medal on the basis of penalty shoot-out (5-3) after both the teams were locked at 2- 2 at the end of the match. Note : Neymar scored the winning penalty as hosts Brazil beat Germany 5-4 on penalties in Rio-2016 to win their first men’s Olympic football gold medal.


16.  Who is the first Aborigine to win a Gold Medal at the Olympic Games?

A.  Maria Mutola
B.  Cathy Freeman
C.  Lorraine Graham
D.  Katherine Merry

Correct Answer:-B ( Cathy Freeman )
Description:-  Cathy Freeman is a former Australian sprinter, who specialised in the 400 metres event. She became the Olympic champion for the women’s 400 metres at the 2000 Summer Olympics, at which she lit the Olympic Flame. Freeman was the first ever Aboriginal Commonwealth Games gold medalist at age 16 in 1990. 1994 was her breakthrough season. At the 1994 Commonwealth Games in Canada, Freeman won gold in both the 200 m and 400 m. She also won the silver medal in the 1996 Olympics and came first at the 1997 World Champion in the 400 m event.


17.  Which of the following won the gold medal of football in Sydney Olympics 2000 ?

A.  Cameroon
B.  Argentina
C.  Germany
D.  Nigeria

Correct Answer:-A ( Cameroon )
Description:-  The Gold Medal match took place between Cameroon and Spain on September 30, 2012. Cameroon eventually won the gold medal on the basis of penalty shoot-out (5-3).


18.  In Sydney Olympic 2000, the maximum number of medals won by a woman sportsperson was

A.  3
B.  4
C.  5
D.  6

Correct Answer:-C ( 5)
Description:-  Marion Jones won five medals at the 2000 Summer Olympics in Sydney, Australia, but forfeited all medals and prizes dating back to September 2000 after her October 2007 admission that she took performance- enhancing drugs as far back as the 2000 Summer Olympics, and that she had lied about it to a grand jury investigating performance-enhancer creations by Victor Conte and the Bay Area Laboratory Co-operative (BALCO). On December 12, 2007, the International Olympic Committee formally stripped Jones of all five Olympic medals dating back to September 2000, and banned her from attending the 2008 Summer Olympics in any capacity. Note : As of August 13, 2016, American swimmer Michael Phelps has won the most Olympic medals with 28 medals (23 gold, 3 silver, 2 bronze). He is also the most decorated Olympian in individual events, with 16 medals (13 gold, 2 silver, 1 bronze)


19.  Who was the Captain of the West Indies team that was defeated by the Indian Cricket team in 1983 to win the Prudential World Cup ?

A.  Viv Richards
B.  Clive Lloyd
C.  Richie Richardson
D.  Malcolm Marshall

Correct Answer:-B ( Clive Lloyd )
Description:-  Clive Lloyd captained the West Indies between 1974 and 1985. He captained the West Indies in three World Cups. They won the 1975 final (Lloyd scoring his own century) and the 1979 final. They were very strong favourites for the 1983 final but lost to India.


20.  When was the first Commonwealth Games held ?

A.  1948
B.  1938
C.  1934
D.  1930

Correct Answer:-D ( 1930)
Description:-  The Commonwealth Games is an international, multi-sport event involving athletes from the Commonwealth of Nations. The event was first held in 1930 and takes place every four years, apart from the 1950 British Empire Games, which took place after a 12-year gap from the 3rd edition of the games. The Games are described as the third largest multisport event in the world after the Olympic Games and the Asian Games.


21.  Who among the following holds the record for the maximum number of gold medals at the Common- wealth Games ?

A.  Grahm Smith
B.  Susie O’Neill
C.  Petria Thomas
D.  Michael Brown

Correct Answer:-A ( Grahm Smith )
Description:-  Graham Smith was a Canadian swimmer, who won the silver medal in the 4x100m Medley Relay at the 1976 Summer Olympics in Montreal, Canada. At the 1978 Commonwealth Games in Edmonton, he became the first competitor to win six gold medals at a single Commonwealth Games; he won the 100m and 200m breaststroke, 200m and 400m individual medleys, and was part of the winning 4×100 freestyle and medley relay teams. Smith twice broke the world record in the men’s 200m individual medley (long course).


22.  Who won the Golden Ball award for the best player at the FIFA World Cup 2002 tournament ?

A.  Rivaldo
B.  Michael Ballack
C.  Ahn Jung-hwan
D.  Oliver Kahn

Correct Answer:-D ( Oliver Kahn )
Description:-  The Golden Ball award is presented to the best player at each FIFA World Cup finals, with a shortlist drawn up by the FIFA technical committee and the winner voted for by representatives of the media. Those who finish as runners-up in the vote receive the Silver Ball and Bronze Ball awards as the second and third most outstanding players in the tournament respectively. At the end of the tournament which was won by Brazil, the Golden Boot Award was given to Ronaldo and Golden Ball Award to Oliver Kahn who was the German football goalkeeper. At the 2002 FIFA World Cup, he became the first and only goalkeeper in the tournament’s history to win the Golden Ball. Note : The 2014 FIFA World Cup was the 20th FIFA World Cup, the quadrennial world championship for men’s national football teams organized by FIFA. It took place in Brazil from 12 June to 13 July 2014. l Golden Ball : Lionel Messi l Golden Boot : James Rodríguez l Golden Glove : Manuel Neuer l Best Young Player : Paul Pogba IFFA is scheduled to take place in Russia from 14 June to 15 July 2018.


23.  Who was declared be Wisden as “The Best Indian Bowler of the Century” (20th century)?

A.  Kapil Dev
B.  B.S. Chandrashekhar
C.  B.S. Bedi
D.  Subhash V.Gupte

Correct Answer:-B ( B.S. Chandrashekhar )
Description:-  B. S. Chandrasekhar s a former Indian cricketer who specialised in leg spin. Considered amongst the top echelon of leg-spinners, Chandrasekhar along with E.A.S. Prasanna, Bishen Singh Bedi and Srinivasaraghavan Venkataraghavan constituted the Indian spin quartet that dominated spin bowling in the 1960s and 1970s. He was named as a Wisden Cricketer of the Year in 1972 and won the Wisden’s “Best bowling performance of the century” award in 2002, for his 6 wickets for 38 runs against England at the Oval in 1971. Former skipper Kapil Dev was chosen as the Wisden Indian Cricketer of the Century by an eminent jury of 35 cricketers, journalists and thinkers in a televised ceremony at Wembley Stadium.


24.  In which sports is the participant called pugilist ?

A.  Wrestling
B.  Boxing
C.  Javelin throw
D.  Sprinter

Correct Answer:-B ( Boxing )
Description:-  Boxing (pugilism or prize fighting) is a combat sport in which two people engage in a contest of strength, reflexes, and endurance by throwing punches at an opponent with gloved hands. Literally, a pugilist means a person who fights with the fists. It is derived from Latin “pugil,” which means a boxer.


25.  ‘Free throw’ is associated with :

A.  Volleyball
B.  Football
C.  Basket Ball
D.  Cricket

Correct Answer:-C ( Basket Ball )
Description:-  In basketball, free throws or foul shots are unopposed attempts to score points from a restricted area on the court (the free throw line; informally known as the foul line), and are generally awarded after a foul on the shooter by the opposing team. Each successful free throw is worth one point. Free throws can normally be made at a high percentage by good players. In the NBA, most players make between 70– 80% of their attempts. There are many situations when free throws can be awarded. The first and most common is when a player is fouled while in the act of shooting. If the foul causes the player to miss the shot, the player receives two or three free throws depending on whether the shot was taken in front of or behind the three-point line.


26.  The distance of marathon race is–

A.  28 miles 385 yard
B.  24 miles 385 yard
C.  26 miles 385 yard
D.  25 miles 385 yard

Correct Answer:-C ( 26 miles 385 yard )
Description:-  The marathon is a long-distance running event with an official distance of 42.195 kilometres (26 miles and 385 yards), that is usually run as a road race. The event was instituted in commemoration of the fabled run of the Greek soldier Pheidippides, a messenger from the Battle of Marathon, to Athens. The marathon was one of the original modern Olympic events in 1896, though the distance did not become standardized until 1921.


27.  In which among the following Commonwealth Games, India won maximum medals ?

A.  1994, Victoria
B.  1990, Auckland
C.  1998, Kualalampur
D.  2002, Manchester

Correct Answer:-D ( 2002, Manchester )
Description:-  India has competed in fourteen of the eighteen previous Commonwealth Games; starting at the second Games in 1934. India hosted the 2010 Commonwealth Games which were held in Delhi. India won 101 medals in total, including 38 Gold medals, enabling it to finish the Games at second position behind Australia. For the first time in the history of the Games India won over 100 medals in total. For the first time in the history of the Games, India won a medal in Gymnastics, where Ashish Kumar won Silver and a Bronze. And it was after a gap of 52 years that India won Gold in Athletics when Krishna Poonia won Gold in Women’s discus throw. Note : The 2010 Commonwealth Games, officially known as the XIX Commonwealth Games, were held in Delhi, India, from 3 to 14 October 2010. Here India won highest of 101 medal and secured 2nd position. India participated in the 2014 Commonwealth Games at Glasgow, Scotland, United Kingdom held from 23 July to 3 August 2014.Here India won total of 64 medals and secured 5th position. The 2018 Commonwealth Games will be held on the Gold Coast, Queensland, Australia between 4 and 15 April 2018.


28.  What is the distance between the popping crease and the stumps on a cricket pitch ?

A.  2 1 2 feet
B.  3 feet
C.  3 1 2 feet
D.  4 feet

Correct Answer:-D ( 4 feet )
Description:-  Batting Crease or Popping Crease is drawn parallel to the bowling crease at a distance of 4 feet or 121.92 cms. A run is completed each time the two batsmen cross this crease at their opposite ends. As mentioned above for a Bowling Crease, if a bowler oversteps this crease in his delivery stride then the delivery is declared as a no-ball. This crease comes into picture during the ruling of run outs and stump outs. A batsman has a choice of standing outside the batting crease. He can be stumped out by the wicket keeper if he is out of this crease or on it after playing a delivery as long as the ball is in play.


29.  When did India win a gold medal in football in an international tournament last ?

A.  1951 Delhi Asiad
B.  1962 Jakarta Asiad
C.  1964 Merdeka Cup, Kualalumpur
D.  1970 Merdeka Cup, Kualalumpur

Correct Answer:-B ( 1962 Jakarta Asiad )
Description:-  India won Gold Medal in football in 1951 and 1962. In 1951 the inaugural Asian Games where held in New Delhi and the football team under the legendary captain Sailendra Nath Manna won the gold medal with Sahu Mewalal scoring the winner against Iran. 11 years later in Jakarta, India won their second and until now last gold medal in Asian Games football. It was a 2-1 final victory against South Korea with P.K. Banerjee and the late Jarnail Singh scoring.


30.  When did India win a gold medal in hockey at the Olympics last time ?

A.  2000 Sydney
B.  1996 Atlanta
C.  1980 Moscow
D.  1972 Munich

Correct Answer:-C ( 1980 Moscow )
Description:-  In 1928, the team won its first Olympic gold medal and until 1956, the Indian men’s team remained unbeaten in the Olympics, winning six gold medals in a row. In total, the Indian field hockey team has won eight Olympics gold medals — the highest among all national teams. India won the last Gold Medal in this event in 1980 in Moscow when they defeated Spain 4-3 in the medal match.


निशा ठाकुर

मैं इतिहास विषय की छात्रा रही हूँ I मुझे विभिन्न विषयों से जुड़ी जानकारी साझा करना बहुत पसंद हैI मैं इस मंच बतौर लेखिका कार्य कर रही हूँ I

Related Post

Leave a Comment