Pedology or Soil Geography and Agriculture Gk Questions

By निशा ठाकुर

Updated on:

Explore our comprehensive guide on Pedology, Soil Geography, and Agriculture GK questions designed to boost your knowledge and prepare for exams. Dive into essential concepts today!

विषय सूची

1.  Laterite soil develops as a result of :

A.  deposits of alluvial
B.  deposits of loess
C.  leaching
D.  continued vegetation cover

Correct Answer:-C ( leaching )
Description:-  Laterite has been derived from the Latin word ‘later’ which means brick. The laterite soil develops in areas with high temperature and heavy rainfall. This is the result of intense leaching due to heavy rain. Humus content of the soil is low because most of the micro organisms, particularly the decomposers, like bacteria, get destroyed due to high temperature.


2.  The soil water which is of the greatest importance to the plant life is

A.  Gravitational water
B.  Capillary water
C.  Hygroscopic water
D.  Combined water

Correct Answer:-B ( Capillary water )
Description:-  Capillarity is the primary force that enables the soil to retain water, as well as to regulate its movement. The phenomenon of capillarity also occurs in the soil. In the same way that water moves upwards through a tube against the force of gravity; water moves upwards through soil pores, or the spaces between soil particles. Gravitational water occupies the larger soil pores (macro pores) and moves down readily under the force of gravity. Water in excess of the field capacity is termed gravitational water. Gravitational water is of no use to plants because it occupies the larger pores. It reduces aeration in the soil.


3.  The colour of loamy soil is

A.  Greenish brown
B.  Bluish green
C.  Yellowish brown
D.  Blackish brown

Correct Answer:-D ( Blackish brown )
Description:-  Loam encompasses a variety of soil types, some granulated and nicely draining, while others may be thicker and have the consistency of mud. Most loam soils are a brown or black colour, making them ideal for gardens. It is often the most preferred type for plant growth and does well with just about any species. Large plants and trees, including maples and poplars, are both commonly found growing in loam soil. Loam is a combination of small rock particles, organic matter and nutrients, often in ideal combinations for healthy plant growth. The granular soil retains water very easily, yet the drainage is well. Loamy soil is composed of 40 %’ sand, 40%’ silt and 20%’ clay.


4.  Laterite soils are found in area where–

A.  normal temperature and rain fall is less
B.  temperature is high and rainfall is heavy
C.  temperature is low and rainfall is nominal
D.  temperature is high and rainfall is normal

Correct Answer:-B ( temperature is high and rainfall is heavy )
Description:-  Laterites are soil types rich in iron and aluminium, formed in hot and wet tropical areas. Nearly all laterites are rusty-red because of iron oxides. They develop by intensive and long-lasting weathering of the underlying parent rock. Tropical weathering (laterization) is a prolonged process of chemical weathering which produces a wide variety in the thickness, grade, chemistry and ore mineralogy of the resulting soils.


5.  The soil conservation method in which mountain slope is cut into step is

A.  Contour ploughing
B.  Cover planting
C.  Strip cropping
D.  Terracing

Correct Answer:-D ( Terracing )
Description:-  In agriculture, a terist is a piece of sloped plane that has been landscaped into a series of successively receding flat surfaces or platforms, which resemble steps, for the purposes of more effective farming. This type of landscaping, therefore, is called terracing. Graduated terrace steps are commonly used to farm on hilly or mountainous terrain. Terraced fields decrease erosion and surface runoff, and are effective for growing crops requiring much water, such as rice.


6.  For the cultivation of Tobacco the soil should be rich in

A.  calcareous matter
B.  nitrogen
C.  organic content
D.  potash

Correct Answer:-D ( potash )
Description:-  Tobacco is a crop that needs significant amounts of potassium. It is a fast growing plant, between 80 and 150 days, with a high daily potassium requirement. Potash is the common name for various mined and manufactured salts that contain potassium in water-soluble form. In some rare cases, potash can be formed with traces of organic materials such as plant remains, and this was the major historical source for it before the industrial era.


7.  Which of the following types of soil is best suited for cotton cultivation ?

A.  Black
B.  Red
C.  Laterite
D.  Mountain

Correct Answer:-A ( Black )
Description:-  Cotton needs a soil with a excellent water holding capacity and aeration and good drainage as it cannot withstand excessive moisture and water logging. The major groups of soils for cotton cultivation are the alluvial soils, black soils, and red sand loam. Black cotton soils are inorganic clays of medium to high compressibility and form a major soil group in India. They are characterized by high shrinkage and swelling properties. This Black cotton soils occurs mostly in the central and western parts and covers approximately 20%’ of the total area of India.


8.  The soil which originate under tall-grass prairie vegetation is called

A.  Black soils
B.  Chestnut soils
C.  Chernozem soils
D.  Terra rosa soils

Correct Answer:-C ( Chernozem soils )
Description:-  Chernozem or black earth variety of soil is rich in organic matter in the form of humus. It is generally a modified type of loess. True chernozem is black in color, but there are various grades, shading off into gray and chestnut-brown soils. It forms in areas that have cold winters, hot summers, and rapid evaporation of precipitation; generally only tall grass is found native on chernozem.


9.  Mountain soil contains a lot of—

A.  humus
B.  clay
C.  coase material
D.  iron and aluminium salt

Correct Answer:-A ( humus )
Description:-  The distribution of mountain soils is subject mainly to a vertical (elevation) zonation; the soils change with ascent into the mountains depending on changes in climatic conditions. Most mountain soils form on very steep slopes where, as a result of denudation processes, their shallowness, gravel-like quality, and wealth of primary minerals may be observed. Mountain soils are those which are found in depressions and valley basins or on slightly inclined mountain slopes. It consists of sandstones, clay, shales and limestones. It has the maximum humus content and is thus, very fertile. It is found in Himalayan regions and north-east india..


10.  Which of the following methods does not help in conserving soil fertility and moisture?

A.  Contour ploughing
B.  Dry farming
C.  Strip cropping
D.  Shifting agriculture

Correct Answer:-D ( Shifting agriculture )
Description:-  Shifting cultivation is an agricultural system in which plots of land are cultivated temporarily, then abandoned. It is also known as slash and burn cultivation. This system often involves clearing of a piece of land followed by several years of wood harvesting or farming, until the soil loses fertility. Once the land becomes inadequate for crop production, it is left to be reclaimed by natural vegetation, or sometimes converted to a different longterm cyclical farming practice. The ecological consequences are often deleterious. Shifting agriculture has frequently been attacked in principle because it degrades the fertility of forestlands of tropical regions..


11.  Which one of the following methods of soil conservation is most effective in arid areas ?

A.  Mulching
B.  Shelter belt
C.  Gully plugging
D.  Terracing

Correct Answer:-B ( Shelter belt )
Description:-  In arid zones, the harsh conditions of climate and the shortage of water are intensified by the strong winds. Living conditions and agricultural production can often be improved by planting trees and shrubs in protective windbreaks and shelterbelts which reduce wind velocity and provide shade. Windbreaks and shelterbelts, which are considered synonymous in this manual, are barriers of trees or shrubs that are planted to reduce wind velocities and, as a result, reduce evapo-transpiration and prevent wind erosion; they frequently provide direct benefits to agricultural crops, resulting in higher yields, and provide shelter to livestock, grazing lands, and farms.


12.  Which one of the following does not cause soil erosion ?

A.  Deflation
B.  Deforestation
C.  Weathering
D.  Overcropping

Correct Answer:-A ( Deflation )
Description:-  Deflation is a decline in general price levels, often caused by a reduction in the supply of money or credit. Deflation can also be brought about by direct contractions in spending, either in the form of a reduction in government spending, personal spending or investment spending. Deflation has often had the side effect of increasing unemployment in an economy, since the process often leads to a lower level of demand in the economy.


13.  Soil erosion on hill slopes can be checked by

A.  Afforestation
B.  Terrace cultivation
C.  Strip cropping
D.  Contour ploughing

Correct Answer:-B ( Terrace cultivation )
Description:-  Terrace farming is a type of farming that was developed first by the Inca people. This method of farming uses “steps”, called andenes that are built into the side of a mountain or hill. On each anden, various crops are planted, and when it rains, instead of washing away all of the nutrients in the soil, the nutrients are carried down to the next level. Additionally, these “steps” prevent a free flowing avalanche of water that would take plants with it and destroy the all of the crops on the hillside.


14.  The crop mainly grown in hills is :

A.  sweet corn
B.  sweet jowar
C.  sweet potato
D.  sweet pea

Correct Answer:-B ( sweet jowar )
Description:-  Sweet potato may be grown either on hills or beds. Rows need to be spaced 90-120 cm apart with plants spaced 30-40 cm apart in the row. It is known in Nepal as ‘sakar kand.’ It is grown both in the terai and the mid-hills throughout the country. It is the second most important root crop after potato in terms of production and area.


15.  Which one of the following practices is adopted for restoring the fertility of soil ?

A.  Weeding
B.  Levelling
C.  Fallowing
D.  Harrowing

Correct Answer:-C ( Fallowing )
Description:-  Fallowing, in agriculture, is the mode of preparing land, by ploughing it a considerable time before it is ploughed for seed. As a result of fallowing, parts of the soil become better incorporated, and thus reciprocally ameliorated; so that they may afford more uniform nourishment to the roots of plants


16.  Which is a tropical food crop requiring a temperature of 270 C and a rain fall more than 100 cm?

A.  Wheat
B.  Maize
C.  Rice
D.  Barley

Correct Answer:-C ( Rice )
Description:-  Rice is a major crop grown in most tropical and semi tropical regions. Rice being a tropical and subtropical plant, requires a fairly high temperature, ranging from 20° to 40°C. it requires an average temperature of about 24ºC.


17.  Coffee is a

A.  Sub- tropical shrub
B.  Warm temperate shrub
C.  Tropical shrub
D.  Cool temperate shrub

Correct Answer:-C ( Tropical shrub )
Description:-  Coffee grows between the Tropics of Cancer and Capricorn. When grown in the tropics, coffee is a vigorous bush or small tree that usually grows to a height of 3–3.5 m (10–12 feet).


18.  Contour ploughing helps in

A.  stopping floods
B.  growing crops
C.  soil conservation
D.  checking landslides

Correct Answer:-C ( soil conservation )
Description:-  Contour ploughing is the farming practice of ploughing across a slope following its elevation contour lines. The rows form slow water run-off during rainstorms to prevent soil erosion and allow the water time to settle into the soil


19.  Black soil is mainly related with the crop of

A.  cotton
B.  sugarcane
C.  tea
D.  coffee

Correct Answer:-A ( cotton )
Description:-  Black soils, locally called regard or black cotton soils, and internationally known as ‘tropical black earths’ or ‘tropical chernozems’ have been developed by the weathering of the Deccan lava in India. They are highly retentive of moisture, extremely compact and tenacious when wet, considerably contracted developing deep wide cracks on drying and selfploughing and are credited with high fertility of crops like cotton.


20.  Humus is a type of

A.  fossil seen on the rocks
B.  decaying organic matters in soil
C.  fertilizers applied in soil
D.  special growth found in plants

Correct Answer:-B ( decaying organic matters in soil )
Description:-  Humus refers to the decomposed and partly decomposed organic matter or animal and vegetation originally present in the soil.


21.  The significant quantity of upper soil is formed by

A.  Igneous rock
B.  Sedimentary rock
C.  Metamorphic rock
D.  Biological degradation

Correct Answer:-B ( Sedimentary rock )
Description:-  The significant quantity of upper soil is formed by Sedimentary rock.


22.  In a desert region, soil erosion can be checked by

A.  Tree plantation/afforestation
B.  Crop rotation
C.  Contour ploughing
D.  Using farm manure

Correct Answer:-A ( Tree plantation/afforestation )
Description:-  Soil erosion in a desert region can be checked by tree plantation and afforestation.


23.  The land which is not cultivated every year though it is suitable for cultivation :

A.  Waste land
B.  Pasture land
C.  Fallow land
D.  Cultivable waste land

Correct Answer:-B ( Pasture land )
Description:-  (ii), (iii) and (iv)


24.  The organic matter present in soil is known collectively as

A.  Hydrocarbons
B.  Podsols
C.  Humus
D.  Colloids

Correct Answer:-C ( Humus )
Description:-  The organic matter present in soil is known collectively as humus. Humus is fully decomposed and finely divided organic matter. Dune is a hill or ridge of sand accumulated and sorted by wind action.


25.  Which one the following soils is used for the production of bricks ?

A.  Peaty and organic
B.  Saline
C.  Laterite
D.  Red and yellow

Correct Answer:-D ( Red and yellow )
Description:-  Red Soil is also known as yellow soil. Red soils are formed as a result of the draining down of old crystalline rock, less clayey and sandier in nature. Red clay soil are used for the production of bricks.


26.  Plantation of trees on a large scale to check soil erosion are called:

A.  Shelter belts
B.  Contour ploughing
C.  Strip cropping
D.  Afforestation

Correct Answer:-D ( Afforestation )
Description:-  Afforestation is the establishment of a forest or stand of trees in an area where there was no forest. As plant roots hold the soil, Afforestation prevents soil erosion and enables better retention of water.


27.  Soil formed by leaching and oxidation is

A.  Black soil
B.  Laterite soil
C.  Red soil
D.  Montane soil

Correct Answer:-B ( Laterite soil )
Description:-  Laterisation is a form of chemical weathering that involves oxidation, carbonation and leaching. This natural process results in the formation of Laterite soils.


28.  Soil which is prone to intensive leaching due to rain is called

A.  Laterite
B.  Black
C.  Alluvial
D.  Red

Correct Answer:-A ( Laterite )
Description:-  Leaching refers to the loss of water-soluble plant nutrients from the soil, due to rain and irrigation. Laterite soils are formed soils under conditions of high temperature and heavy rainfall with alternate wet and dry periods. They are leached and are, thus, less fertile.


29.  Soil factors are otherwise known as :

A.  Edaphic factors
B.  Biotic factors
C.  Physiographic factors
D.  Climatic factors

Correct Answer:-A ( Edaphic factors )
Description:-  Edaphic is a nature related to soil. Edaphic qualities may characterize the soil itself, including drainage, texture, or chemical properties such as pH. Edaphic may also characterize organisms, such as plant communities, where it specifies their relationships with soil.


30.  Highly specialized form of agriculture in which crops like coffee, tea and rubber are cultivated refer to

A.  multiple cropping
B.  plantation agriculture
C.  terrace farming
D.  extensive farming

Correct Answer:-B ( plantation agriculture )
Description:-  Plantation agriculture is a form of commercial farming where crops are grown for profit. Usually, only one type of crop is grown in a plantation. Common examples include rubber, coffee, tea, bananas, sugar cane, oil palm, cocoa and tobacco.


निशा ठाकुर

मैं इतिहास विषय की छात्रा रही हूँ I मुझे विभिन्न विषयों से जुड़ी जानकारी साझा करना बहुत पसंद हैI मैं इस मंच बतौर लेखिका कार्य कर रही हूँ I

Related Post

Ecology and Bio-geography Gk Questions

Hydrosphere and Oceanography Gk Questions

Atmosphere and Climatology Gk Questions

Earth landforms and Geomorphology Gk Questions

Leave a Comment