State Executive and Legislative Gk Questions

By निशा ठाकुर

Updated on:

Boost your knowledge with our comprehensive guide on State Executive and Legislative GK questions. Perfect for competitive exams and quizzes, our expertly curated content covers key facts and insights to help you excel. Start preparing today.

विषय सूची

1.  How many members of the State Legislative Council are elected by the Assembly ?

A.  1/6th of the members
B.  1/3 rd of the members
C.  1/12th of the members
D.  5/6th of the members

Correct Answer:-B ( 1 3 of the members )
Description:-  The Legislative Council or the Vidhan Parishad is the Upper Chamber of the State Legislature. As mentioned in the constitution the total membership of the Legislative Council shall not be less than forty and more than one third of the total number of members of the Legislative Assembly of the concerned state. One-third of the members of this House are elected by the Legislative Assembly from amongst persons who are not its members. One-third of its members “are elected by the local bodies like Munici-palities or District Boards or any other local authority as specified by the law of the Parliament. One-twelfth of the members are elected by graduates of at least three years standing. One-twelfth of the members are elected by teachers of secondary schools having at least three years experience. About one-sixth of the members are nominated by the Governor from among persons possessing special knowledge and experience in the field of art, science, literature, social service and cooperative movement.


2.  The Legislative Council in a State in India may be created or abolished by the

A.  President on the recommendation of the Governor
B.  Parliament
C.  Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect.
D.  Governor on a recommendation by the State Cabinet

Correct Answer:-C ( Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect. )
Description:-  The Vidhan Parishad (or Legislative Council) is the upper house in those states of India that have a bicameral legislature. As of 2011, six (out of twentyeight) states have a Legislative Council: Andhra Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, and Uttar Pradesh. The existence of a Legislative Council has proven politically controversial. A number of states that have had their Council abolished have subsequently requested its reestablishment; conversely, proposals for the reestablishment of the Council for a state have also met with opposition. Proposals for abolition or reestablishment of a state’s Legislative Council require confirmation by the Parliament of India.


3.  An Ordinary bill passed by the State Assembly can be delayed by the Legislative Council for a maximum period of

A.  1 month
B.  6 months
C.  3 months
D.  4 months

Correct Answer:-D ( 4 months )
Description:-  In case of difference between the two Houses there is no provision for a joint sitting of the State Legislature. The Legislative Council can only delay the passage of an ordinary bill for a maximum period of four months. Likewise control over the Executive is placed in hands of the Legislative Assembly and the Legislative Council has no share in this power.


4.  Which amidst the following States has a Legislative Council ?

A.  Bihar
B.  Orissa
C.  West Bengal
D.  Punjab

Correct Answer:-A ( Bihar )
Description:-  The Vidhan Parishad (or Legislative Council) is the upper house in those states of India that have a bicameral legislature. As of 2011, six (out of twentyeight) states have a Legislative Council: Andhra Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, and Uttar Pradesh. In 2010 the Parliament of India passed an Act to re-establish a Legislative Council for a seventh state, Tamil Nadu, but implementation of the Act has been put on hold pending legal action; the state government has also expressed its opposition to the council’s revival.


5.  Who is the chief advisor to the Governor ?

A.  Chief Justice of Indian Supreme Court
B.  Chief Minister
C.  Speaker of the Lok Sabha
D.  President

Correct Answer:-B ( Chief Minister )
Description:-  The Governor acts as the nominal head whereas the real power lies in the hand of the Chief Ministers of the states and the Chief Minister’s Council of Ministers. The Governor summons the sessions of both houses of the state legislature and prorogues them. The Governor can even dissolve the Vidhan Sabha. These powers are formal and the Governor while using these powers must act according to the advice of the Council of Ministers headed by the Chief Minister.


6.  Money Bill can be introduced in the State Legislative Assembly with the prior permission of the

A.  Governor of the State
B.  Chief Minister of the State
C.  Speaker of Legislative Assembly
D.  Finance Minister of the State

Correct Answer:-A ( Governor of the State )
Description:-  No money bill can be introduced in the State Legislative Assembly without the prior permission of the Governor. Besides, the annual and supplementary budgets are introduced in the Assembly in the name of the Governor.


7.  There is no provision in the Constitution for the impeachment of the

A.  Chief Justice of India
B.  Chief Justice of a High Court
C.  Governor
D.  Vice President

Correct Answer:-C ( Governor )
Description:-  The Governors and Lieutenant-Governors are appointed by the President for a term of 5 years. The term of Governor’s office is normally 5 years but it can be terminated earlier by dismissal by the President on the advice of the Prime Minister of the country, at whose pleasure the Governor holds office; and resignation by the governor. There is no provision of impeachment, as it happens for the President.


8.  Who was the first Woman Governor of a State in free India from out of the following ?

A.  Mrs. Sarojini Naidu
B.  Mrs. Sucheta Kriplani
C.  Mrs. Indira Gandhi
D.  Mrs. Vijay Laxmi Pandit

Correct Answer:-A ( Mrs. Sarojini Naidu )
Description:-  Mrs. Sarojini Naidu was the first Indian woman to become the President of the Indian National Congress and the first woman to become the Governor of Uttar Pradesh.


9.  The States in India are demanding greater autonomy from the centre in the _____ field.

A.  Legislative
B.  Administrative
C.  Financial
D.  All the above

Correct Answer:-D ( All the above )
Description:-  Planning process in India has seen lop-sided development which has been one of the catalysts of regionalism and demand for greater share in resource appropriation. States have been demanding greater autonomy in political as well as economic spheres.


10.  The Council of Ministers in a State is collectively responsible to

A.  the Governor
B.  the Chief Minister
C.  the President of India
D.  the Legislative Assembly

Correct Answer:-D ( the Legislative Assembly )
Description:-  In the states, the Governor, as the representative of the President, is the head of Executive, but real executive power rests with the Chief Minister who heads the Council of Ministers. The Council of Ministers of a state is collectively responsible to the elected legislative assembly of the state.


11.  What is the duration of membership of State Legislative Councils?

A.  3 years
B.  5 years
C.  6 years
D.  9 years

Correct Answer:-C ( 6 years )
Description:-  In contrast with a state’s Vidhan Sabha (Legislative Assembly), the Legislative Council is a permanent body and cannot be dissolved.; each Member of the Legislative Council (MLC) serves for a six-year term, with terms staggered so that the terms of one-third of a Council’s members expire every two years. This arrangement parallels that for the Rajya Sabha, the upper house of the Parliament of India.


12.  The Governor of a State has no power to

A.  prorogue the Assembly
B.  dissolve the Assembly
C.  adjourn the Assembly
D.  summon the Assembly

Correct Answer:-C ( adjourn the Assembly )
Description:-  The Governor summons the sessions of both houses of the state legislature and prorogues them. The Governor can even dissolve the Vidhan Sabha. These powers are formal and the Governor while using these powers must act according to the advice of the Council of Ministers headed by the Chief Minister.


13.  The members of the Legislative Assembly are

A.  indirectly elected
B.  directly elected by the people
C.  partly elected and partly nominated by the Governor
D.  mainly nominated

Correct Answer:-B ( directly elected by the people )
Description:-  Members of a Legislative Assembly (Vidhan Sabha) are direct representatives of the people of the particular state as they are directly elected by an electorate consisting of all adult citizens of that state. Its maximum size as outlined in the Constitution of India is not more than 500 members and not less than 60.


14.  Money Bills originate in the State Legislative Assembly on the recommendation of

A.  the Governor
B.  the Chief Minister
C.  the Finance Minister
D.  the Speaker

Correct Answer:-A ( the Governor )
Description:-  The Money Bill can be introduced only in the Legislative Assembly on the recommendation of the Governor. It cannot be introduced in the Legislative Council. The Governor can return a bill to the state legislature, if it is not a money bill, for reconsideration.


15.  The Chief Minister is appointed by

A.  the Governor
B.  the President
C.  The Chief Justice of Supreme Court
D.  the Chief Justice of High Court

Correct Answer:-A ( the Governor )
Description:-  A Chief Minister in India is the elected head of government at the level of States, and is vested with most of the executive powers. He or she is elected by legislators of the political party or coalition commanding an assembly majority, and serves a fiveyear term with a provision of re-election. He is appointed by the Governor of the State.


16.  The upper house of the State Legislature in India is called :

A.  Legislative Council
B.  Legislative Assembly
C.  Executive Council
D.  Governor – in – Council

Correct Answer:-A ( Legislative Council )
Description:-  The Vidhan Parishad (or Legislative Council) is the upper house in those states of India that have a bicameral legislature. As of 2011, six (out of twentyeight) states have a Legislative Council: Andhra Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, and Uttar Pradesh.


17.  In case no party enjoys absolute majority in the Legislative Assembly of a state, the Governor will go by :

A.  the advice of former Chief Minister
B.  the advice of the Prime Minister
C.  the advice of the President of India
D.  his own discretion

Correct Answer:-D ( his own discretion )
Description:-  The Governor can use discretionary powers: a) If no party gets an absolute majority, the Governor can use his discretion in the selection of the Chief Minister; b) During an emergency he can override the advice of the council of ministers. At such times, he acts as an agent of the President and becomes the real ruler of the state; c) He uses his direction in submitting a report to the President regarding the affairs of the state; and d) He can withhold his assent to a bill and send it to the President for his approval.


18.  The Chief Minister is appointed by

A.  President of India
B.  Chief Justice of High Court
C.  Governor
D.  President of the Party

Correct Answer:-C ( Governor )
Description:-  A Chief Minister is elected by legislators of the political party or coalition commanding an assembly majority, and serves a five-year term with a provision of re-election. He is appointed by the Governor of the State.


19.  The Governor of an Indian State is appointed by the

A.  President of India
B.  Prime Minister
C.  Chief Justice of High Court
D.  Chief Minister of the State

Correct Answer:-A ( President of India )
Description:-  The Governors of the states have similar powers and functions at the state level as that of the President of India at Union level. He/she is appointed by the President for a term of 5 years.


20.  A State cannot exist without

A.  Democratic government
B.  Parliamentary government
C.  Presidential government
D.  Some kind of government

Correct Answer:-D ( Some kind of government )
Description:-  The state has four essential elements. These are: [1] population, [2] territory (land), [3] government, [4] sovereignty (or independence). The first two elements constitute the physical or material basis of the state while the last two form its political and spiritual basis.


21.  Who is the highest Law Officer of a State ?

A.  Solicitor General
B.  Secretary General, Law Department
C.  Attorney General
D.  Advocate General

Correct Answer:-D ( Advocate General )
Description:-  The highest Law Officer of a State is Advocate- General.


22.  An ordinance issued by the Governor, without the approval of the State Legislature shall be effective for a period of

A.  Six months
B.  Six weeks
C.  One year
D.  One month

Correct Answer:-B ( Six weeks )
Description:-  The Governor has the power of making ordinances during the recess of the legislature to meet some emergency. A Governor’s Ordinance ceases to operate six weeks after the reassembly of the legislature if not disapproved by the state legislature.


23.  The maximum time a person can continue to be the minister of the State Government without being a member the state legislature _____.

A.  One year
B.  Three months
C.  Six months
D.  No time limit

Correct Answer:-C ( Six months )
Description:-  A non-member may be appointed a Minister in the state Government provided he gets a seat in the State Legislature within a period of six months from the date of his appointment. This has been mentioned in Article 164 of the Indian Constitution.


24.  Total assembly segments in Delhi are :

A.  50
B.  60
C.  70
D.  40

Correct Answer:-C ( 70)
Description:-  There are 70 assembly segments in Delhi. In accordance with the recommendations of the Balakrishnan Committee, the Parliament passed the Constitution (69th Amendment) Act, 1991, which inserted the new Articles 239 AA and 239 AB in the Constitution providing, inter alia, for a Legislative Assembly for Delhi.


25.  In relation to the State Government, local government exercises :

A.  Co-ordinate Authority
B.  Delegated Authority
C.  Superior Authority
D.  Independent Authority

Correct Answer:-B ( Delegated Authority )
Description:-  In the Indian context, local government has only a derivative and not an independent authority. Its powers and functions are determined by the State Legislature. So among the given options, delegated authority is the most appropriate.


26.  An ordinance issued by Governor is subject to approval by

A.  The President
B.  The State Legislature
C.  The State Council of Ministers
D.  The Parliament

Correct Answer:-B ( The State Legislature )
Description:-  Article 213 of the constitution provides that Governor of the state can promulgate ordinance. The same article states that once an ordinance is passed, it should be placed before Legislative assembly of the state or where there is a legislative council, before both the houses and approved by then within six weeks of their respective dates of reassembly.


27.  In which year were the States recognized on a linguustic basis ?

A.  1951
B.  1947
C.  1950
D.  1956

Correct Answer:-D ( 1956)
Description:-  Indian states were reorganized on 1 November 1956 under the States Reorganization Act, 1956. Andhra State was merged with the Telugu-speaking area of Hyderabad state (also known as Telangana) to create Andhra Pradesh in 1956. Similarly Kerala in the south and three states (Uttar Pradesh, Bihar and Madhya Pradesh) came into being in the Hindi speaking area. West Bengal, Rajasthan, and Punjab were enlarged by addition of territories.


28.  The State Election Commission conducts, controls and supervises Municipal elections under

A.  Article 240 (1)
B.  Article 241 (2)
C.  Article 243 (K)
D.  Article 245 (D)

Correct Answer:-C ( Article 243 (K) )
Description:-  According to Article 243 (K), the superintendence, direction and control of the preparation of electoral rolls for, and the conduct of, all elections to local bodies shall be vested in a State Election Commission consisting of a State Election Commissioner to be appointed by the Governor.


29.  The oath of office is administered to the Governor by the:

A.  Chief Justice of India
B.  Speaker of Legistlative Assembly
C.  President
D.  Chief Justice of High Court

Correct Answer:-D ( Chief Justice of High Court )
Description:-  As per Article 159 of Indian Constitution, the Governor of a state has to take oath in the presence of the Chief Justice of the High court exercising jurisdiction in relation to the State, or, in his absence, the senior most Judge of that Court available. The Governor of a State is appointed by the President.


30.  An ordinance issued by the Governor has to be passed by the Assembly within

A.  8 weeks
B.  10 weeks
C.  12 weeks
D.  6 weeks

Correct Answer:-D ( 6 weeks )
Description:-  As per Article 213 of Indian Constitution, an Ordinance promulgated by the Governor of a state has to be laid before the Legislative Assembly or where there is a Legislative Council in the State, before both the Houses. It ceases to operate at the expiration of six weeks from the reassembly of the Legislature, or if before the expiration of that period a resolution disapproving it is passed by the Legislative Assembly and agreed to by the Legislative Council.


31.  The discretionary powers of a Governor is limited in

A.  Appointment of Chief Minister
B.  Dismissal of the Ministry
C.  Dissolution of the Legislative Assembly
D.  Assent to Bills

Correct Answer:-D ( Assent to Bills )
Description:-  The Sarkaria Commission examined the scope of the discretion of the Governor in relation to assent to the Bills under Article 200 of the Constitution. It viewed that Article 200 does not provide discretion to the Governor either expressly or by implication. The commission observed that, the scope of Governor’s discretion is very limited as is obvious by the fact that the Governor cannot withhold assent to a reconsidered Bill.


32.  Who among the following is the first woman Chief Minister of Punjab ?

A.  Sucheta Kriplani
B.  Mehbooba Mufti
C.  Draupadi Murmu
D.  Rajinder Kaur Bhattal

Correct Answer:-D ( Rajinder Kaur Bhattal )
Description:-  Rajinder Kaur Bhattal was the first woman chief minister of Punjab. A Congress leader, she held the post from January 1996 to February 1997. She was the 14th Chief Minister of Punjab and overall the 8th female Chief Minister in India.


33.  The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is _____ .

A.  21 years
B.  25 years
C.  30 years
D.  35 years

Correct Answer:-C ( 30 years )
Description:-  The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad (Legislative Council) is 30 years. Besides, to be chosen as a member, a person should be a citizen of India, mentally sound, not an insolvent, and on the voters’ list of the state for which he or she is contesting an election. In contrast with a state’s Vidhan Sabha, the Vidhan Parishad is a permanent body.


34.  Name the first woman Chief Minister of Jammu and Kashmir?

A.  Sakina Itoo
B.  Mehbooba Mufti
C.  Asiya Naqash
D.  Hina Shafi Bhat

Correct Answer:-B ( Mehbooba Mufti )
Description:-  Mehbooba Mufti, on 4 April 2016, made history as she took oath as the first woman Chief Minister of Jammu and Kashmir, the only Muslim majority state of India. She is the daughter of late Mufti Mohammad Syed and the president of ruling People’s Democratic Party.


35.  Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?

A.  Annie Besant
B.  Mayawati
C.  Vijayalakshmi Pandit
D.  Sucheta Kriplani

Correct Answer:-D ( Sucheta Kriplani )
Description:-  Sucheta Kriplani was India’s first woman Chief Minister, serving as the head of the Uttar Pradesh government from 1963 to 1967. In October 1963, she became the Chief Minister of Uttar Pradesh, the first woman to hold that position in any Indian state. The highlight of her tenure was the firm handling of a state employees strike.


36.  Chief Ministers of States are members of __________________

A.  NITI Commission (Aayog)
B.  Finance Commission
C.  National Development Council
D.  Election Commission

Correct Answer:-C ( National Development Council )
Description:-  The National Development Council (NDC) comprises the Prime Minister, the Union Cabinet Ministers, Chief Ministers of all states, representatives of the Union Territories and the members of the NITI Aayog. It is the apex body for decision making and deliberations on development matters in India.


37.  Which of the following State has bicameral legislature?

A.  Tamil Nadu
B.  Punjab
C.  Sikkim
D.  Jammu and Kashmir

Correct Answer:-D ( Jammu and Kashmir )
Description:-  Seven Indian States, Andhra Pradesh, Telangana, Bihar, Jammu-Kashmir, Karnataka, Maharashtra and Uttar Pradesh, have bicameral Legislatures. These states have two Houses known as legislative council and legislative assembly. In the remaining states, there is only one House known as legislative assembly.


38.  The Union Government on 22 May 2016 appointed whom as the new Lieutenant Governor of the Union Territory (UT) of Pondicherry?

A.  Kiran Bedi
B.  Kalyan Singh
C.  Ram Naik
D.  Mukul Sangma

Correct Answer:-A ( Kiran Bedi )
Description:-  BJP leader and former IPS officer Kiran Bedi was, in May 2016, appointed Lieutenant Governor of Puducherry. The post had been lying vacant after the Narendra Modi government sacked UPA nominee Virendra Kataria in July 2014.The Union Territory was under the additional charge of Lt. Governor of Andaman and Nicobar Islands.


39.  The term of a Governor is :

A.  4 Years
B.  5 Years
C.  6 Years
D.  3 Years

Correct Answer:-B ( 5 Years )
Description:-  As per Article 156 of Indian constitution, a Governor holds office for a term of five years from the date on which he enters upon his office. He holds office during the pleasure of the President and so may, by writing under his hand addressed to the President, resign his office.


निशा ठाकुर

मैं इतिहास विषय की छात्रा रही हूँ I मुझे विभिन्न विषयों से जुड़ी जानकारी साझा करना बहुत पसंद हैI मैं इस मंच बतौर लेखिका कार्य कर रही हूँ I

Related Post

Union Executive and Legislative Gk Questions

Preamble, Fundamental Rights & Duties Gk Questions

Evolution and Framing of the constitution of India Gk Questions

Leave a Comment